Trafik Kazası Tazminatı ve Destekten Yoksun Kalma Tazminatı
Ülkemizde son dönemde yapılan yol yatırımları ile trafik kazalarında yollardan kaynaklı kazalar azalsa da araç sayısının artması bir başka sorunu da beraberinde getirdi. Örnek olarak 2000 yılında 8.320. 449 araç yollarda iken 2015 yılında bu rakam 21.211.701 olmuştu. İnanılmaz bir artışın gözlendiği araç sayısı da başka sorunları da beraberinde getirdi. Konunun özü olan ölümlü trafik kazalarında Trafik kazası tazminatı ve destekten yoksun kalma tazminatı meselesi de burada önem kazanmaktadır.
Kazalarda; yoldan kaynaklı, aşırı hız, alkol, hayvanların yola fırlaması vb. aklınıza gelebilecek bir çok etken olabilir. Trafik kazalarında kurallara uymama ve alkollü araç kullanımı en fazla olan kazaya sebep veren nedenlerdendir. Tam bu noktada alınan önlemler ne kadar artırılırsa arttırılsın yine de kimsenin istemediği ölümlü kazalar ortaya çıkabilmektedir.
Gelinen noktada devletimiz ölümlü kazalar sonrası arkada kalanların mağdur olmaması adına bazı kanunlar ve kurallar ortaya koymuştur. Bu kurallara göre de arkada kalan ve bakıma muhtaç reşit olmayan kişilerle alakalı gerek devlet kendi fonundan gerekse de kazaya karışan araç veya iş yeri sigortalarından destekten yoksun kalma tazminatı adı altında trafik kazası tazminat bedelleri belirlemiştir. Destekten yoksun kalma bedelleri yıllara göre değişiklik göstermektedir.
Destekten Yoksun Kalma Tazminat Bedelleri Yıllara Göre
268.000 TL | 2014 |
290.000 TL | 2015 |
310.000 TL | 2016 |
330.000 TL | 2017 |
360.000 TL | 2018 |
Yukarıdaki bedeller gibi değişik bedeller yıllara göre belirlenmiştir. Bu bedeller arkada kalanların durumlarını korumaları ve hayatlarına yön vermeleri için sosyal devlet anlayışında gerçekten çok önemli bir yer kaplamaktadır.
Bir kişinin vefat etmesi sonrası çok farklı bir durum ortaya çıkmaktadır. Ölen kişinin açısı bir tarafta birde eğer bu ölen vatandaş ailenin maddi yükünü çeken pozisyonda ise aile için bir başka sorunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle trafik kazalarında özel sigorta veya trafik sigortaları yaptırmanın amacı da burada önem kazanmaktadır. Ölen vatandaşın teminat bedeli trafik sigortasından alınarak aileye teslim edilmesi en azından açıları silmese de bir nebze olsun maddi sıkıntı yaşamadan hayatlarına devam için önem kazanmaktadır.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Nedir?
Aslında konumuzun özü olan bu soru kısa ve öz olarak ölen vatandaşın maddi ve manevi olarak sorumlu olduğu kişilere ödenen tazminat miktarına bizler destekten yoksun kalma parası veya tazminatı diyoruz. Destekten yoksun kalma tazminatından yararlanabilmek için tabiki her durumda olduğu gibi burada da bazı maddeler ve kriterler söz konusudur.
- Öncelikle arkada bir veya daha fazla mirasçı olması gerekir.
- Ölen vatandaş tazminat talebi alan kişiyi fiilen bakıyor onu destekliyor olması gerekir.
- Öldüğünde bakmasa da ilerde bakma ihtimali durumu da tazminata sonradan dahil edilmiştir.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatında Bilinmesi Gerekenler
- Gerçek Destek
- Varsayımsal Destek
Bu iki durumu şöyle özetleyebiliriz. Gerçek destekte kişi vefat edene kadar başka birine maddi olarak bakan ve çeşitli yardımlarda bulunma durumuna gerçek destek diyoruz. Varsayımsal destek ise ölen kişinin çocuk olduğunu düşünün ilerde anne ve babasına bakma ihtimali göz önüne alınarak belirlenen destek türüdür.
Tek Taraflı Kazalarda Trafik Kazası Tazminatı
Bu konu aslında çok tartışılan ve kaza sonrası arkada kalanların mağduriyetleri göz önüne alındığında tekrar belki de ele alınması gereken bir konudur. Trafik Kazası Tazminatı ve Destekten yoksun kalma tazminatında eğer trafik kazasında ölümle değil de yaralanma ile sonuçlanırsa kaza tazminat alamayacağı bilinmektedir. Çünkü genelde tek taraflı ve yaralanmalı kazalarda kusur sürücüde olma durumu daha çok görülen bir durumdur. Ama ölümlü kazalarda ise yine tek taraflı kazalarda ödeme yapılmamaktadır. Bu konu çok tartışılsa da ölüm ortada olduğu için bazı uzmanlar bu konuya itiraz etmektedir. Burada tek taraflı kaza durumunda kusur kişi de olsa da bazı hallerde durum değişebilmektedir.
Ör: 2016 yılında yaşanan bir kazadan sizlere örnek vermek istiyoruz. Gebze’de bir tır sürücüsü sebze ve meyve halinde çalışan bir şoför tek taraflı olarak hale gireceği sırada sabahın erken saatlerinde aracı ile duvara çarpıyor ve olay yerinde vefat ediyor. Hastaneye götürülen şahıs hakkında ölüm nedeni kalp sıkışması veya kalp krizi gibi bir tabirle tutanaklara geçiyor. Yalnız sürücü daha önceki yaşam süresinde hiçbir şekilde kalp ile ilgili her hangi bir sağlık kurumunda tedavi olmamıştır. Buna rağmen sigorta firması kazayı tek taraflı düşünerek ödeme yapmamıştır. Bu örnek aslında tek taraflı kazalarda kusur yüzde yüz şahısta olsa da bazen elde olmayan yani sağlıksal problemlerden kaynaklanan kazalar ön plana alınarak ödeme yapılması gerektiği görüşündeyiz. Eğer kişi alkol veya aşırı hız gibi bir durumda olsaydı o zaman bu konu tartışılabilirdi. Ama sağlık problemi ile aracın kontrolünü kaybedenler de aynı prosedürün uygulanmasını doğru bulmuyoruz. Yargıtayın farklı kararları bu alanda olsa da şunu bilmekte fayda vardır. Ölen kişi kusurlu olabilir ama geride kalanlar masum. Bu ilkeden yola çıkarak destekten yoksun kalma bedeli ödenmelidir. Bu gibi durumlarda sigorta şirketleri yargı kararları ile gelen ödeme taleplerini kabul etmektedirler.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatından Kimler Yararlanabilir?
Destekten yoksun kalma tazminatında şu kişiler faydalanabilir.
- Eş
- Çocuklar
- Anne
- Baba
- Kardeş
- Bakmakla yükümlü olduğu kişi veya kişiler. (kan bağı veya illiyet bağı olan kişiler)
Aslında aile bireyleri ile birlikte beraber yaşadığı kişiler veya yardım ettiği ve bunu kanıtlayan kişilerde ölüm sonrası destekten yoksun kalma tazminatını alabilir. Bir örnek vermek gerekirse bir erkek vefat etmiş olsun bu kişi evli olmasa bile bir bayanla aynı evi paylaşıyor olsun. Yani anlatmak istediğim ölen kişi maddi olarak bu kişiye destek oluyor olsun. Bunu da gerek çevresi gerekse banka dekontları veya yaşadığı yer itibari ile destekliyor olursa bu kişi bile destekten yoksun kalma tazminatı alabilir. Aslında bu örnek destekten yoksun kalma tazminatının ne kadar geniş bir alanı kapsadığını göstermektedir. Tek taraflı kazalar dışında olanlarda ise durum daha farklıdır. Kusur oranları gibi durumlara bakılmaksızın ödemeler yapılmaktadır.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Destekten yoksun kalma tazminatında hesaplama şu bilgiler ışığında yapılmaktadır.
- Olay Tarihi
- Ölen Kişinin Yaşı
- Rapor Tarihi
- Agi Ücreti
- Eş Çocuk İçin Agi
- Kalan Ömür Hesabı
- Çalışma Süresi
- Eşin Yaşı
- Çocukların Yaşları
- Anne yaşı
- Baba yaşı
Gibi bilgiler göz önüne alınarak bir tazminat hesaplaması yapılır. “Kazada tazminat” ekibi olarak destekten yoksun kalma tazminat hesaplamasıyapan ekibimiz bu bilgiler ışığında ve mevcut güvence bedeline bakarak sizlere yardımcı olmaktadır. Yine https://www.kazadatazminat.com/trafik-kaza-tazminati-hesapla sistemimizle sizlere hem yaralanmalı kazalarda hem de ölümlü kazalarda tazminat hesaplaması noktasında destek olmaktayız. Destekten yoksun kalma tazminatında bilinmesi gerekenlerden bir tanesi de bilirkişi raporu olay yeri durum raporu olması gerekir. Bu raporlarda kazanın açığa çıkması noktasında ciddi öneme sahiptir. Ayrıca destekten yoksun kalma durumlarında kişilerin alacakları tazminatlar aynı olmamaktadır. Ölen evli ise eşinin tazminatı ile çocuğun tazminat bedeli veya anne babasının tazminat bedelleri de yaşlarına göre değişiklik göstermektedir. Toplumda çok bilinmediğinden bu ayrın iyi yapılmalı yaş sıralamasına göre çocuk 50 bin alırken ölen kişinin 70 yaşındaki babası 15 bin gibi bir rakam alır. Ama çıkan tazminatlarda yaşa göre dağılım bilinmediğinden bu durum biraz moralleri tazminat alan kişilerce bozmaktadır. Ama böyle bir kural olduğu bilinmelidir. Her yıl destekten yoksun kalma tazminatı hesaplaması o yılın teminat bedeli ve ölen kişinin yaş ve geride kalanları üzerinden yapılır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi destekten yoksun kalma tazminatında yargıtay kararları ile sürekli farklılıklar olsa da bir çok farklı yol izlenebilmektedir.